Sevärdheter

Lac Rose
Lac Rose eller Lac Retba, översatt den rosa sjön, är en sjö med 10% högre salthalt än havet. Salthalten i kombination med en hög koncentration av vissa mineraler gör att sjön ibland skimrar rosa när solen står högt. Det är inte alltid det går att iaktta det här fenomenet, dock är chanserna som störst under den torra tiden av året. I vilket fall som helst går det alltid bra att simma här och låta sig bäras av det salta vattnet. Det anordnas dagsturer till Lac Rose med buss från Dakar, alternativt tar man sig hit med taxi eller hyrbil. Vid sjöns strand har det växt upp en betydande turistverksamhet och det vill till att vara uppmärksam för att inte falla offer för mindre samvetsgranna affärsmän.   

Dakar
Senegals huvudstad Dakar är en stad som så riktigt sjuder av liv. På dagen möts man här av trafikkaos, myllrande marknader med högljudda försäljare, intensiva dofter från en uppsjö av olika matställen och ett stort utbud av museer och konstutställningar. På natten vibrerar staden av musik och dans. Dakar är hem till några av de allra bästa nattklubbarna och live-musiklokalerna i Västafrika. Dessutom anordnas här en uppsjö av fantastiska musik-, dans-, konst- och filmfestivaler. Med andra ord; det är i princip omöjligt att ha tråkigt i Dakar.

Île de Gorée
Strax utanför Dakars kust ligger ön Île de Gorée, vigd åt att porträttera Senegals historia. Här finns flera olika historiska museer och en fästning. Mest känd är ön dock för La Maison des Esclaves, en byggnad som står som symbol och minnesmärke för de 20 miljoner slavar som skickades iväg från Afrikas kust under 17- och 1800-talet.  

Saint-Louis
När de första fransmännen kom till Västafrika år 1659 var det på den lilla ön Saint-Louis i Senagalflodens mynning som de byggde upp sitt handelscentrum. Saint-Louis kom att bli politiskt centrum för det franska kolonialväldet i Västafrika fram till 1902, och senare huvudstad i det fria Senagal och Mauretanien fram till 1957 då Dakar officiellt blev huvudstad. Kolonialtidens ”europeiska” stadsdel låg helt och hållet på den 2,5 långa och 400 m breda ön, medan staden numera också breder ut sig på det närliggande fastlandet. Stadsbilden på ön karaktäriseras av ett regelbundet rätvinkligt gatunät och klassik kolonial arkitektur. Många av de pampiga husen har förfallit under senare tid, men man kan fortfarande ana dess forna glans. Sedan år 2000 finns ön Saint-Louis med på UNESCOs världsarvslista. Antalet bra restauranger i Saint-Louis växer stadigt, och man kan äta bra på de flesta hotel också. Det finns ett antal bra nattklubbar och barer. Om man råkar befinna sig i närheten av Saint-Louis i början på maj får man inte missa den årliga jazzfestivalen, Saint-Louis International Jazz Festival, som lockar musiker och publik från hela världen.

Guet N’Dar
På den långsmala halvön väster om ön Saint-Louis ligger det livliga fiskesamhället Guet N’Dar, som är väl värt ett besök för att studera lokalkulturen. På morgonen ger sig dussintals färggranna pirouges iväg ut på havet för att komma tillbaka på eftermiddagen med sin fångst. Fisken rensas och röks då direkt på stranden.

 

Fler resmål:
Split, Alanya, Krakow, Rhodos