Nationalparker

Senegal har sex nationalparker av varierande art. Tillsammans visar de upp allt från savann och torra stäpper till floddeltan, mangroveträsk och tropiska skogar. Vissa parker lämpar sig bäst om man vill se vilda afrikanska däggdjur medan andra är att rekommendera om man har intresse för fågelskådning. Gemensamt för alla är en fantastisk naturupplevelse.

Niokolo Koba
Senegals största och mest välkända nationalpark är Niokolo Koba som ligger i sydöstra delen av landet. Parken är med på UNESCOs världsarvslista och har en yta på 900.000 hektar. Landskapet är mestadels platt och består av en varierad vegetation som savann, grässlätter, våtmarker och bambuskogar. Genom parken rinner Gambiafloden och två av dess bifloder. 80 olika däggdjursarter och 350 fågelarter har sitt hem i parken. Störst chans att verkligen få se djur har man i området Simenti. För att besöka parken behöver man ett fyrhjulsdrivet fordon. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att gå till fots annat än in närheten av besökscentra och hotell. Har man ingen egen bil är det möjligt att delta i organiserade turer.

Delta du Saloum
Där floden Saloum rinner ut i Atlanten har det bildats en 180.000 hektar stor labyrint av bäckar, bifloder, träsk och våtmarker. Deltat visar upp stora platåer, mangroveskogar, palmlundar och laguner och är ett av Senegals allra vackraste områden. I denna varierade miljö kan man få se både vilda däggdjur, fåglar samt sköldpaddor och delfiner. Sedan 2011 är en del av deltat med på UNESCOS världsarvslista.

Île de Madeleine
Ungefär 4 km ut i havet utanför Dakar ligger tre små öar och några vulkaniska klippor som sedan 1985 är nationalparken Île de Madeleine. På den största ön, Sarpan, växer dvärgbaobabträd och med lite tur kan man få se sköldpaddor och delfiner i omgivningen. Det finns också flera intressanta fågelarter här. Den som gillar att bada och snorkla kan göra detta i en naturlig pool på ön.

Oiseaux de Djoudj
Oiseaux de Djoudj är det tredje största fågelreservatet i världen, världsarvslistat och ett Ramsarområde. Här finns ett stort antal exotiska lokala fågelarter och det är ett av världens bästa ställen att se europeiska flyttfåglar. Parken är emellertid mest känd för sina stora flockar av flamingo och pelikan, och om man deltar i en guidad tur är det här fokus ligger. Vill man se ovanligare arter är det bäst att hyra sin egen guide. Parken, som ligger i nordvästra hörnet av landet, är full av sjöar, kanaler och bäckar. Följaktligen är en pirogue det bästa transportmedlet om man vill kunna ta sig fram på ett effektivt sätt. Den bästa tiden på året för fågelskådning är december-januari.

Langue de Barbarie
Området som omfattar den södra delen av Langue de Barbarie-halvön, Senegalflodens mynning och en del av fastlandet på andra sidan utgör nationalparken Langue de Barbarie. Även om den här parken är betydligt mindre är Oiseaux de Djoudj kan man också här se många olika afrikanska fågelarter, inklusive flamingo och pelikan, samt en hel del besökande flyttfåglar.

Basse-Casamance
Nationalparken Basse-Casamance vid Casamancefloden i sydvästra delen av Senegal har varit stängd i flera år pga oroligheter och misstänkt förekomst av landminor.

 

 

Fler resmål med härlig natur:
Vandra på Madeira, Dramatiska Santorini, Gröna Zakynthos