Mat & dryck

Det senegalesiska köket består av en blandning av woolof-kulturens kulinariska tradition och influenser främst från Frankrike och Portugal. Huvudingredienserna är ris, hirs, sötpotatis och framför allt fisk och skaldjur i alla dess former. Eftersom största delen av befolkningen är muslimer äter man inte fläskkött, däremot är t.ex. höna  och lamm mycket populärt. Nötkött är i allmänhet ett privilegium som bara välbärgade och turister har råd med.

Grönsaker och frukt finns i begränsad mängd då dessa till stor del måste importeras. Till de sorter som kan odlas trots små nederbördsmängder hör morötter, kål, rovor, aubergine, haricots verts, mango, papaya, apelsiner och bananer. Jordnötter i alla dess former är en vanlig ingrediens. Fisk och kött friteras ofta i jordnötsolja, jordnötssås serveras som tillbehör och hela nötter serveras som förrätt eller snack.

Till de typiska maträtterna hör t. ex. Thieboudienne, som är en risgryta med olika fisksorter serverad och med tillbehör som t.ex. tomater, kokta morötter och cassava-rötter samt olika kryddiga dipper och såser. Vilka tillbehör som serveras kan variera en hel del beroende på kocken.  Andra klassiker är Yassa Poulett, höna tillagad med citron, lök och senapsfrön, och Capitaine a la Saint-Louisienne, aborre med fyllning av örter tillagad i ugnen.

De flesta exklusivare restauranger i turistområdena erbjuder både traditionell senegalesisk mat och mer västerländska rätter. Även om man har råd att äta på de finare restaurangerna är det verkligen att rekommendera att prova lite mindre, enklare matställen dit lokalbefolkningen går. Med lite tur kan man få fantastisk mat även här. Intressant att notera är vanan att äta baguette till frukost - ett arv från den franska närvaron i Senegal. Sin lokala prägel får baguetterna genom fyllningen som ofta består av någon slags sås.