Saly

Saly, som ligger vid kusten ca 80 kilometer söder om Dakar, är en klassisk turistort som varit har varit populär under en längre tid framför allt bland besökare från Frankrike och Belgien. Här finns dussintals väletablerade hotell, restauranger, souveniraffärer, nattklubbar, barer och ett kasino.

I södra delen av Saly och en liten bit utanför hittar man fantastiska breda sandstränder kantade med kokospalmer. Ett exempel är Obama Beach, som ligger ca 10 min bilfärd från centrum. Här bjuds allt för det bekväma strandlivet, inklusive flera uteserveringar. På Salys stränder finns ett brett utbud av vattensporter som jetski, vattenskidor, vindsurfing, katamaransegling och kajakpaddling. Intresserar man sig för fiske kan man följa med en av fiskeklubbarna ut på en fantastisk båtutflykt med djuphavsfiske. I närheten finns också möjlighet att delta i andra aktiviteter som utflykter på hästryggen eller med fyrhjulingar. För den golfintresserade har Saly en egen 18-håls golfbana.

Saly är en typisk turistort och man ser inte mycket av lokal kultur eller vardagsliv här. Som alternativ kan man välja stränderna i t. ex. La Somone Popenguine eller Toubab Dialao i norr eller Mbodiène, Nianing och Joal-Fadiout i söder för en skön strandupplevelse kombinerat med mer genuint senegalesiskt vardagsliv.

Restauranger i Saly
I Saly finns ett stort urval av restauranger, nedan ett par exempel.

El Paséo - Livlig restaurang där man kan njuta av mat med spanska influenser
Le Manguier: Restaurang med högklassig internationell meny och en vacker innegård där man sitter och äter i skuggan av stora mangoträd.
Habana Café - Mycket populär restaurang med vackert läge vid strandkanten. Här är maten främst inspirerad av det franska köket och håller hög kvalitet.
Chez Poulo - Enklare matställe som är mycket populärt tack vare sin fantastiska senegalesiska och europeiska mat.

Utflyktsmål
Om man vill göra mer än att bara njuta av sol och bad finns det goda möjligheter till andra upplevelser i närheten av Saly. En kort resa norrut från Saly ligger La Somone, en liten ort vid en idyllisk lagun med otroligt vacker natur. Lagunen är hem till över 150 fågelarter, bland annat pelikan och flamingo. Området är skyddat, men vid intresse kan man delta i organiserade turer med välutbildade guider.

Om man följer kusten ytterligare några kilometer norrut från La Somone kommer man till den vänliga lilla byn Popenguine. Även här finns ett fågelreservat att besöka. Dessutom kan man - liksom längs i princip hela kusten  - njuta av de härliga stränderna. Här finns en katolsk kyrka dit pilgrimer vallfärdar varje år till minne av att den svarta madonnan ska ha uppenbarat sig här 1986.

En bit öster om Popenguine ligger vackra Bandia Nature Reserve, som närmast kan beskrivas som en korsning mellan en safaripark och ett stort zoo. Här kan man se ett stort antal djur ströva fritt, både arter som lever naturligt i Västafrika men även arter från andra delar av kontinenten. Fördelen i jämförelse med en klassisk safari är att man här kan vara säker på att verkligen få se flertalet djur.

Om man tycker om fysisk aktivitet finns det goda möjligheter till det i äventyrsparken Accrobaobab, alldeles i närheten av Bandia Nature Reserve. Här kan både vuxna och barn av hjärtans lust klättra, hänga, glida och svinga sig omkring i imponerande baobabträd. För säkerhets skull finns säkerhetsnät och personal på plats.

Fem km söder om Saly ligger Mbour, en liten stad som är centrum för fiskenäringen i området. Den 200 m långa fiskmarknaden på stranden är väl värd ett besök.

Bra hotell i Saly >>

 

Fler resguider:
Warszawa, Gdansk, Rethymnon, Platanias, Mallorca